Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Λαθρομετανάστες και Δημόσια Υγεία


Μαζί με τους εκατομμύρια παρανόμους εισβολείς στην πατρίδα μας έχουν έρθει και ένα σωρό ασθένειες. Ασθένειες οι οποίες ήταν ξεχασμένες, όπως πολιομυελίτιδα, δάγκειος πυρετός, φυματίωση, ελονοσία, ενώ το AIDS και ηπατίτιδα, θερίζουν. 

Δυναμική επανεμφάνιση έχει κάνει στη χώρα μας η ελονοσία που στη Λακωνία τείνει να εξελιχθεί σε επιδημία, ενώ παρόμοια κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές όπως στην Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Λάρισα και την Ανατολική Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε ειδική ταξιδιωτική οδηγία για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Πελοπόννησο με σύσταση για χημειοπροφύλαξη.

Στις 16 Δεκεμβρίου, η οδηγία είχε αρθεί, ωστόσο έκτοτε, η χώρα μας θεωρείται υπό επιτήρηση. Αναλογιστείτε ποσό κακό είναι αυτό και για τον τουρισμό της περιοχής. Η ελονοσία εννοείται πως έχει παρατηρηθεί και στο Κέντρο της Αθήνας. Η εξάπλωση της ασθένειας αποδίδεται βεβαίως στους αλλοδαπούς που προέρχονται από την νοτιοανατολική Ασία. Οι μετανάστες από το Πακιστάν μολύνουν τους τοπικούς πληθυσμούς ανωφελών κουνουπιών και στη συνέχεια αυτά με το τσίμπημά τους, μετέφεραν το παράσιτο στους κατοίκους του ελλαδικού χώρου.

Επιπροσθέτως, την εμφάνισή της έχει κάνει και η φυματίωση, η οποία δε εμφανίζεται πλέον ανθεκτικότερη από ποτέ, αντιστέκεται στα φάρμακα και είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί. Ο κίνδυνος βεβαίως είναι μεγάλος, αν σκεφτεί  κανείς ότι ένας ασθενής που θα προσβληθεί από αυτή την μορφή της νόσου θα μολύνει 1-2 άτομα τον μήνα και 15-20 τον χρόνο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η περιοχή του Έβρου αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, οι οποίοι μεταφέρουν τη φυματίωση στη χώρα μας. 

Το μοναδικό κέντρο στο οποίο μπορεί να γίνει διάγνωση της ανθεκτικής και της πολυανθεκτικής φυματίωσης  βρίσκεται στην Αθήνα. Ενώ ο εξοπλισμός για να στελεχωθεί ένα νοσοκομείο, κοστίζει γύρω στα 50.000 ευρώ.

Παραδείγματος χάριν, ένα άτομο το οποίο είναι πιθανόν  να έχει προσβληθεί από πολυανθεκτική φυματίωση, θα πρέπει να μείνει 10 μέρες απομονωμένο σε θάλαμο νοσοκομείου μέχρι να έρθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από την Αθήνα. 

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να απομονωθούν και οι γύρω θάλαμοι για να μην μεταδοθεί η ασθένεια. Σκεφτείτε το κόστος και την αναστάτωση που δημιουργείται. Νοσοκομεία μένουν καθηλωμένα στην ομηρία τέτοιων ασθενειών εξαιτίας των μεταναστών από το Πακιστάν και το Σουδάν.  

Την ίδια ώρα, ραγδαία είναι η αύξηση των εκδιδομένων ατόμων από την υποσαχάρια Αφρική, όπου το 40% του γενικού πληθυσμού των χωρών αυτών πάσχουν από τον ιό HIV/AIDS. Ανησυχητικό είναι το γεγονός αυτό, αναλογιζόμενοι ότι σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες αυτές εκδίδονται και αρκετά συχνά χωρίς καμία προφύλαξη. Το 2011 τα νέα κρούσματα του AIDS που καταγράφηκαν στη χώρα μας έφτασαν τα 954, αριθμός αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2010! 

Σοκ, όμως, έχει προκαλέσει στις περιοχές της Κυψέλης, πλατείας Βικτωρίας και Αγ. Παντελεήμονα η είδηση ότι στην περιοχή τους έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα ψώρας. Ενώ παράλληλα μέσα στο 2010, 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε σύνολο 101 που διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Σε ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία εξελίσσεται λοιπόν η παραμονή στη χώρα μας ενός απροσδιόριστου πια αριθμού λαθρομεταναστών. Τέτοια βόμβα αποτελούσε και το παλαιό εφετείο στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από τα προηγούμενα γραφεία της Χρυσής Αυγής.  

Ποιος αντέδρασε τότε από όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες που σήμερα δείχνουν το δήθεν ενδιαφέρον τους για τους κατοίκους της εξαθλιωμένης πια πατρίδας μας; Σας απαντώ, κανείς τους, μόνο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Η Χρυσή Αυγή κατάφερε στο να εκκενωθεί το παλιό εφετείο, κυριολεκτικά με μάχη στο πεζοδρόμιο, ενάντια σε αριστεριστές και αναρχοαπλύτους, ανθρώπους που για αυτούς καμία αξία δεν έχει η δημόσια υγεία και η διαφύλαξή της. Η Χρυσή Αυγή αγωνίσθηκε για να κλείσει ένας χώρος που, εκτός από εστία μόλυνσης, αποτελούσε και τόπο άκρας παραβατικότητάς, ακόμη και βιασμών.

Εν τέλει τα γραφεία μας στην οδό Σωκράτους είχαν ως κατάληξη να καταστραφούν ολοσχερώς από μια έκρηξη ισχυρού ωρολογιακού μηχανισμού, από μια βόμβα. Τόσο πολύ ενοχλούσαμε, ενοχλούμε και θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε το σύστημα, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε από τα έδρανα της βουλής.

Τώρα λοιπόν, αντιδρούν όλοι αυτοί οι προδότες του ελληνικού έθνους στο μείζων αυτό θέμα, τώρα που μέρα με τη μέρα τα ποσοστά της Χρυσή Αυγής ανεβαίνουν, τώρα που βλέπουν πως χάνουν την μία ψήφο μετά την άλλη. Συμπερασματικά, καταλήγω πως κάθε μια ψήφος στην Χρυσή Αυγή, αποτελεί μια γροθιά στα καλοταϊσμένα στομάχια τους. Ψηφίζοντας την Χρυσή Αυγή, μπορεί να συμβάλλει ο καθένας ξεχωριστά στο ταρακούνημα όλων αυτών που χρόνια ζουν εις βάρος μας. Να υπάρξει επιτέλους ο συντονισμός των ενεργειών έτσι ώστε να επιτευχθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Ο τωρινός Υπουργός Υγείας, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, είχαν αδιαφορήσει εντελώς για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, και φτάνοντας στο σήμερα όπου οι κάτοικοι ζουν απερίγραπτες καταστάσεις, θυμήθηκε να εξαγγείλει σειρά μέτρων. Μεταξύ των οποίων, υποχρεωτικός υγειονομικός έλεγχος, πιστοποιητικό υγείας, αλλά και νοσηλεία σε ειδικούς θαλάμους νοσοκομείων για όσους έχουν εντοπιστεί να πάσχουν από μεταδοτικό νόσημα. 

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: πού θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι που θα καλύψουν το κόστος για όλα αυτά; Ήδη 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο δαπανούνται από το ελληνικό Δημόσιο για την περίθαλψη των λαθρομεταναστών.  

Ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2011, η χώρα έχει λάβει ως βοήθεια 10 εκατομμύρια ευρώ μόνο. Άραγε αυτά τα χρήματα καταλήγουν εκεί που πρέπει, ή πίσω από τον ζήλο για τους «κακόμοιρους λαθρομετανάστες» κρύβονται κονδύλια που χρηματοδοτούν διάφορες ΜΚΟ και καταλήγουν εν τέλει στις τσέπες κάποιων;

Το να απαλλαγούμε λοιπόν από όλες αυτές τις ορδές των μεταναστών ισοδυναμεί με το να απαλλαγούμε ταυτόχρονα και από το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους που αφορά τη δημόσια υγεία.

Ευγενία Χρήστου