Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

15 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 20 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΛΗΣΤΕΥΕ ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΕΠΙΑΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε τέσσερις (4) ένοπλες ληστείες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τη χρήση καλάσνικοφ και πιστολιών

Ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν δεκαπέντε (15) μέλη της, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος

Εξαρθρώθηκε έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εγκληματική οργάνωση η οποία ενέχεται σε τέσσερις (4) περιπτώσεις ένοπλων ληστειών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών που διενεργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, δεκαπέντε (15) αλλοδαποί ηλικίας 20 έως 35ετών και αναζητούνται επιπλέον τέσσερις (4) ομοεθνείς συνεργοί τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 15 άτομα και αναζητούνται άλλα 4 τα οποία έχουν πάρει μέρος σε τουλάχιστον 4 ληστείες, ενώ έκαναν και εμπόριο ναρκωτικών και μάλιστα ένας από αυτούς είχε δολοφονήσει ζευγάρι ηλικιωμένων στην Βέροια.

Και οι 15 είναι αλλοδαποί ηλικίας από 20 έως 25 ετών.


Σε βάρος των ανωτέρω, σχηματίζεται δικογραφία με τις κατά περίσταση κατηγορίες της «Εγκληματικής οργάνωσης», «Ληστείας κατά συναυτουργία», παράβασης του Νόμου «περί Όπλων» και «περί Ναρκωτικών», «Διακεκριμένες Περιπτώσεις Κλοπών», «Εκβίασης» και «Αντιποίησης».


Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε:
Διαπιστώθηκε ότι η συγκρότηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011, με σκοπό τη διάπραξη ενόπλων ληστειών με τη χρήση βαρέου οπλισμού που κατείχαν, τη διάπραξη εκβιάσεων προς αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους και την εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση και διευκρινίστηκαν οι ρόλοι (αρχηγός, υπαρχηγός, τσιλιαδόροι, παρατηρητές) και ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi).

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες, ενεργώντας με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση:
Βραδινές ώρες της 03-12-2011, εισήλθαν σε μονοκατοικία στην περιοχή της Νεοχωρούδας, ιδιοκτησίας 47χρονου ημεδαπού, εντός της οποίας βρισκόταν η κόρη του, την οποία και ακινητοποίησαν. Στη συνέχεια, με την επιστροφή του 47χρονου στην οικία του, τον ακινητοποίησαν και με την απειλή δύο (2) πιστολιών και τη χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 12.000 Ευρώ και διάφορα κοσμήματα. Ακολούθως, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 47χρονο, με απειλές εναντίον του ιδίου και μελών της οικογένειάς του, απαίτησαν εκβιαστικά να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ.
Πρώτες πρωινές ώρες της 19-01-2012, εισήλθαν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ) στην περιοχή της Σταυρούπολης και με την απειλή πυροβόλων όπλων (τρία KALASHNIKOV και ένα πιστόλι) αφαίρεσαν από τέσσερις (4) υπαλλήλους και πελάτες του καταστήματος το χρηματικό ποσό των 1.680 ευρώ και προσωπικά τους αντικείμενα.
Ξημερώματα της 08-02-2012 εισήλθαν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ) στην περιοχή της Άνω Ηλιούπολης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, όπου με την απειλή δύο (2) πολεμικών τυφεκίων τύπου KALASHNIKOV και ενός (1) πιστολιού και με χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και προσωπικά αντικείμενα των παρευρισκομένων.
Πρωινές ώρες της 19-02-2012, κινούμενοι με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στην Εγνατία οδό (πλησίον κόμβου Ασπροβάλτας), προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, προσέγγισαν και ακινητοποίησαν φορτηγό το οποίο οδηγούσε 51χρονος ημεδαπός, με συνεπιβάτη τον 48χρονο ιδιοκτήτη του φορτηγού. Με την απειλή πιστολιού, πολεμικού τυφεκίου τύπου KALASHNIKOV και με τη χρήση σωματικής βίας σε βάρος του 51χρονου, αφαίρεσαν συνολικά 24.800 ευρώ. Για τη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο, που είχαν αφαιρέσει την 16-02-2012 από την περιοχή της Σταυρούπολης, το οποίο εγκατέλειψαν λίγο αργότερα σε αγροτική περιοχή της Νέας Μαδύτου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 1 κιλού και 380 γραμμαρίων καθώς και το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από τη διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα, ένας εκ των παραπάνω συλληφθέντων ηλικίας 29 ετών, συμμετείχε σε ανθρωποκτονία (με σκοπό τη ληστεία) σε βάρος ηλικιωμένων, που διαπράχθηκε την 26-06-2011 στη Βέροια Ημαθίας (σχετ. το από 15-07-2011 Δελτίο Τύπου).

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.