Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Δραματική η κατάσταση: Στους 200.000 οι λαθρομετανάστες που έχουν περάσει από τα ελληνικά νησιά

Πιθανή θεωρείται η αύξηση της μεταναστευτικής ροής, ενώ ήδη έχουν διέλθει από τα ελληνικά νησιά περίπου 200.000 λαθρομετανάστες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού, η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των λαθρομεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4%. Στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης είναι η συντονισμένη άμεση δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη λήψη όλων των μέτρων και των στοχευμένων δράσεων που απαιτούνται, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, σε σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του νέου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και δημάρχων από όλες τις περιοχές της Αττικής, επαρχιακών και νησιωτικών περιοχών.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως τα συναρμόδια υπουργεία χρειάζονται τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας ως προς τους λαθρομετανάστες.

Ακόμη τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της δίωξης και της σύλληψης των διακινητών των δουλεμπόρων οι οποίοι αριθμούν ήδη τους 8.014 βάσει στοιχείων του λιμενικού χάρτη, όπως και η ενίσχυση των νησιών από αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή των λαθρομεταναστών και να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίηση τους.
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr