Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Καλπάζει η εγκληματικότητα «νόμου Καστανίδη» βοηθούντος.. (ΔΕΝ έμαθε απο τον νόμο ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ ΠΟΥ βγήκαν έξω ΤΑ ΑΛΒΑΝΑ ;)


ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ!!


Ερωτηματικά προκαλούν οι συνεχόμενες ένοπλες ληστείες που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στην χώρα καθώς και η ραγδαία αύξηση των κλοπών και διαρρήξεων κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πρόσφατη περίπτωση της ομηρείας πολιτών σε υποκατάστημα Τραπέζης στον Πειραιά από ένοπλους ομογενείς από το Καζακστάν και ένας αλλοδαπός αποτελούν γεγονότα που η ελληνική κοινωνία δεν είναι συνηθισμένη να αντιμετωπίζει.
Δυστυχώς μαζί με τα όποια θετικά που έφερε η παγκοσμιοποίηση ήρθε και το έγκλημα, σαφώς αναβαθμισμένο και σαφώς ποσοτικά αυξημένο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε πριν από 10 χρόνια. Όμως μία ακόμη παράμετρος η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα αναλυθεί σοβαρά, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, πιθανόν να συμβάλει στην αύξηση αυτών των απαράδεκτων φαινομένων. Πρόκειται για τον αμφισβητούμενο από πολλούς για την αποτελεσματικότητα του νόμο Καστανίδη, ο οποίος είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.(ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ )


Σύμφωνα με αυτό τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν θα προφυλακίζονται κατηγορούμενοι που βαρύνονται με κακουργήματα τα οποία επισύρουν ποινές κάθειρξης από 5 εως 10 χρόνια. Για να κριθεί δηλαδή προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις, όπως το να έχει δύο αμετάκλητες καταδίκες για ομοειδή αδικήματα ή να είναι ύποπτος φυγής. Με λίγα λόγια εάν ένας διαρρήκτης, εισβάλλει σε διαμερίσματα και κλέβει, θα συλλαμβάνεται και θα αφήνεται ελεύθερος, επειδή δεν σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά τον ιδιοκτήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας περίπτωσης ήταν η σύλληψη μετά από παρακολούθηση που κράτησε περισσότερο από δύο μήνες, μίας συμμορίας 4 Αλβανών κακοποιών ηλικίας από 26 έως 34 ετών, τα μέλη της οποίας είχαν από το 2007 μέχρι και αυτό το καλοκαίρι διαπράξει 26 ληστείες σε σούπερ μάρκετ της Αττικής και της περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας στα διαμερίσματα που διατηρούσε η συμμορία βρέθηκαν τέσσερα πιστόλια, ένα πολεμικό όπλο Kalashnikov, ενώ το συνολικό ποσό που είχαν συγκεντρώσει από τις ληστείες έφτανε τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά δύο από τα μέλη της συμμορίας αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους και μόνοι οι δύο άλλοι προφυλακίστηκαν διότι παρά την πλούσια δράση των συλληφθέντων, τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον τους δεν κρίθηκαν από μόνα τους ικανά ώστε να οδηγηθούν στη φυλακή! Για την ιστορία η προφυλάκιση των δύο μελών της συμμορίας πραγματοποιήθηκε διότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν παλαιότερες καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ υπήρχε και ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία.


Μη προφυλακιστέος είχε κριθεί επίσης και ο 37χρονος που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε ασελγήσει ή ότι είχε προβεί ακόμη και σε σεξουαλικές πράξεις με τουλάχιστον 16 παιδιά την τελευταία δεκαετία. Αλήθεια πως θα πρέπει να αισθάνεται ο κάθε γονέας όταν ακούει τέτοιες ειδήσεις.

Ένα ακόμα σημείο το συγκεκριμένου νόμου είναι ότι προβλέπει την αποφυλάκιση χιλιάδων κρατουμένων από τις φυλακές. Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια του νέου νόμου αποφυλακίστηκαν 3500 περίπου κρατούμενοι, κατηγορούμενοι για διάφορες υποθέσεις, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι όχι απλώς πλήρης αλλά έχουν ξεπεράσει εδώ και αρκετό καιρό τις δυνατότητες τους (στις 4 Ιουλίου 11. 412 κρατούμενοι 7.500 θέσεις συνολική χωριτηικότητα).

Μεταξύ αυτών που αποφυλακίστηκαν ήταν και χρήστες ναρκωτικών που εμπορεύονταν ναρκωτικά για να αγοράσουν την δόση τους, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ένας από αυτούς τους χρήστες ναρκωτικών που είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, εισέβαλλε σε πρακτορείο Προ-Πο και δολοφόνησε τον ιδιοκτήτη του, καθοδηγούμενος όπως αποδείχτηκε από τα στερητικά του σύνδρομα.

Μετά από όλα αυτά τίθεται ένα απλό ερώτημα. Υπάρχει ευθύνη για την πολιτική ηγεσία του υπουργεία αν αποδειχτεί πρώτον ότι κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στις πρόσφατες εγκληματικές πράξεις προέρχονται από την ομάδα των κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη σύλληψη τους αφού δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι και δεύτερον υπάρχει πολιτική ευθύνη αν αποδεχτεί ότι άτομα που συμμετείχαν σε έκνομες πράξεις προέρχονται από τους κρατουμένους που αφέθηκαν σταδιακά στις αρχές του χρόνου.