Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Επίλεκτο σώμα της ΕΛ.ΑΣ για το ιστορικό κέντρο Αθηνών και την εγκληματικοτητα των αλλοδαπών


Ένα στρατηγικό σχέδιο τριών σταδίων για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης δράσης, περιλαμβάνει το πόρισμα που κατατέθηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα προτείνει τη δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα υπό τον έλεγχο του γραφείου του πρωθυπουργού ή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά και η δημιουργία ενός επίλεκτου σώματος ήπιας καταστολής της ΕΛ.ΑΣ, αποκλειστικά για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα πρέπει να συνεργάζεται ή/ και να συμπεριλαμβάνει στο δυναμικό του και αλλοδαπούς. Ακόμη προτείνεται η απομάκρυνση όλων των μονάδων του ΟΚΑΝΑ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα περιλαμβάνει συνολικά 60 προτάσεις για 7 τομείς δράσης, τους αλλοδαπούς, το παραεμπόριο, τα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα ναρκωτικά, τα εκδιδόμενα πρόσωπα και τους άστεγους. Η ομάδα εργασίας, που το συνέταξε αποτελείται από εκπροσώπους 9 συναρμόδιων υπουργείων (Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, ,Υγείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, , Πολιτισμού, Οικονομικών -, Οικονομίας)

Τα σημαντικότερα σημεία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι:
-ο εντοπισμός και σύλληψη των συμμοριών
-η προστασία των ευάλωτων ομάδων με παροχή του ειδικού καθεστώτος σε αυτούς που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας και μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους του Υπουργείου Υγείας, αλλά και ο εντοπισμός των Ελλήνων που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε αλλοδαπούς δίχως να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
-Στο σκέλος του παραεμπορίου προτείνεται η δημιουργία πολυπολιτισμικής αγοράς, με τη φορολόγηση των πωλούμενων προϊόντων
-Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να καθορίσει τις χρήσεις γης στο κέντρο της Αθήνας ενώ προτείνεται η σφράγιση, διακοπή παροχής ρεύματος κλπ) για τα Κέντρα Υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν δίχως άδεια.
-Το πόρισμα προτείνει τη μεταφορά και μετεγκατάσταση όλων των Μονάδων Συντήρησης του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία και την ενίσχυση των Σταθμών Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ στο κέντρο, ενώ για τα εκδιδόμενα πρόσωπα ζητείται η εκ νέου νομιμοποίηση των οίκων ανοχής
-Για τους άστεγους του κέντρου το πόρισμα προβλέπει την καταγραφή τους και την παροχή στέγης σε χώρους πρόνοιας ενώ σημειώνεται πως τα συσσίτια δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα των αστέγων.

Τέλος, για τα άδεια κτίρια γίνεται μνεία στην εφαρμογή του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ 2014» του Υπουργείου Περιβάλλοντος , αλλά και στην αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας από το Δήμο Αθηναίων (φωταγώγηση, καθαριότητα, κ.λ.π)

http://www.skai.gr/