ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Τον δικό τους αγώνα, αυτόν της επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, δίνουν μετά τoυς Ολυμπιακούς, οι επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Οι δρόμοι γύρω από αυτό μετατρέπονται συνεχώς σε χώρο που λύνουν τις διαφορές τους ομάδες αλλοδαπών, έμποροι ναρκωτικών και κάθε λογής εγκληματίες, με συνέπεια η εμπορική κίνηση να έχει υποστεί περαοτέρω μείωση και πολλές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Το πρόβλημα άρχισε μετά τους Ολυμπιακούς και εδώ και έξι χρόνια, οι επιχειρηματίες της περιοχής, έλληνες και ξένοι, βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές.
Συμπλοκές, κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών, παρεμπόριο και χρήση ναρκωτικών ουσιών, βρίσκονται σε σχεδόν ημερήσια διάταξη...
Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανέφεραν οι επιχειρηματίες, υπήρξε πρόγραμμα αστυνόμευσης και δεν είχαν προβλήματα. Μετά η απόδοση αυτού την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας έπεσε και σήμερα φθάσαμε στο σημείο το ιστορικό κέντρο της πόλης να έχει καταστεί από τα πλέον επικίνδυνα σημεία της Αττικής.
Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αυτό, το οποίο δεν φαίνεται να παίρνει τέλος, ήταν η συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών που σημειώθηκε χθες το βράδυ, στη διασταύρωση των οδών Μενάνδρου και Σοφοκλέους.
Τα επαναλαμβανόμενα όμως επεισόδια, στο άσχημο για τους καταστηματάρχες έργο, σε λίγο θα είναι χωρίς «θεατές», αφού οι περισσότεροι ετοιμάζονται να φύγουν και να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις στους σε άλλες περιοχές.
Οι συχνές συγκρούσεις και η εγκληματικότητα έχουν διώξει τον κόσμο από την περιοχή, με συνέπεια ο τζίρος τους να έχει πέσει κατακόρυφα.
Όλα αυτά, λένε, σε μία τόσο άσχημη συγκυρία για την οικονομία της χώρας, αντί να προστατεύεται η επιχειρηματικότητα, μειώνεται εξ αιτίας της εγκληματικότητας και της μη εφαρμογής των νόμων για τον περιορισμό τους.
«Δεν ζητάμε τίποτα άλλο, από το να εφαρμοστούν οι νόμοι στην περιοχή του ιστορικού κέντρου» είπε ιδιοκτήτης πάργκιγκ.
Όσον αφορά στα αίτια των συγκρούσεων, όπως λένε οι έλληνες και οι αλλοδαποί έμποροι της περιοχής, είναι από προσωπικά και φυλετικά, έως θρησκευτικά και οικονομικά.
Οι διάφορες ομάδες συγκρούονται για το ποια
θα ελέγξει το παρεμπόριο στα πεζοδρόμια των οδών και την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με τους εμπόρους του κέντρου, εάν η πολιτεία δείξει αποφασιστικότητα και εφαρμόσει τους νόμους, η περιοχή μπορεί να βρει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια και τα προβλήματα, λένε, δεν μένουν μακριά. Κατοικούν στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και στοιβαγμένοι σε δωμάτια πολυκατοικιών,για τα οποία πληρώνουν λίγα ευρώ τη βραδιά.
Το θέμα είναι να ζήσουμε όλοι, λένε οι έμποροι και οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Τα ίδια προβλήματα ασφάλειας και μείωσης της δουλειάς τους αντιμετωπίζουν έλληνες και αλλοδαποί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
«Θέλουμε να φύγουμε, αλλά που να πάμε. Άντε τώρα να ξεκινήσεις από την αρχή με μία επιχείρηση , σε άλλο μέρος και με άλλους πελάτες. Πάρα πολύ δύσκολο», λέει ο κ. Βασίλης Λιλιλάκης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα οπτικών στην οδό Μενάνδρου.
«Το απόγευμα δεν κατεβαίνει κανείς στο κέντρο να ψωνίσει. Φοβάται ο κόσμος. Εδώ φοβόμαστε εμείς να περπατήσουμε στο δρόμο. Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια. Φασαρίες, κλοπές, ναρκωτικά, παρεμπόριο. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα για όλους μας», είπε ο Μουσταφά από την Αίγυπτο, ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα με ρούχα που έχει επιχειρηματίας από τη Συρία, στην οδό Μενάνδρου. «Το μαγαζί εμφανίζει συνεχώς μείωση του τζίρου», αναφέρει.