Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ "ΧΤΥΠΑΕΙ" ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ - Κίνδυνος-θάνατος: Οι λάθρο φέρνουν τον "ιό της Αποκάλυψης" στην Ελλάδα

Μία "αποκαλυπτική"  επιδημία φαίνεται πως ξέσπασε τελικά στην Αφρική με τις επιπτώσεις να εξαπλώνονται και στον υπόλοιπο κόσμο και βέβαια στην Ελλάδα που δέχεται μάζες λαθρομεταναστών από την Αφρική: Ηδη αυτή την στιγμή εξετάζονται δύο λαθρομετανάστες ως ύποπτοι για φορείς του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείες κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ πρώτες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέβασαν το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο 1, το υψηλότερο που υπάρχει, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα.

Σε συναγερμό τέθηκαν και όλες οι υπόλοιπες χώρες. 

Στην Ελλάδα οι λαθρομετανάστες αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα εκραγεί. Καθημερινά μπαίνουν στην Ελλάδα, από τον Έβρο και τα νησιά 300 λάθρο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από πού έρχονται και αν είναι φορείς του «ιού της αποκάλυψης».

Η κυβέρνηση κάλεσε του συνοριοφύλακες και το Λιμενικό αν δούν κάτι ύποπτο να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές, αλλά οι ίδιοι είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στον ιό Έμπολα που θερίζει και έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων.

Θα… τους εφοδιάσουν λέει τα επόμενα 24ωρα με γάντια και μάσκες. Μέχρι τότε τι; Υπάρχει κάποια οργανωμένο σχέδιο από το υπουργείο Υγείας; Πιθανότατα όχι, καθώς η κυβέρνηση έχει αφήσει τα σύνορα ξέφραγα αμπέλια επιτρέποντας χρόνια τώρα στους Τούρκους δουλέμπορους να μεταφέρουν χιλιάδες λάθρο στα νησιά και τον Έβρο. 

Ας δούμε τώρα κάποια πράγματα για τον Έμπολα και γιατί ο ιος αυτός μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφή που να θέσει υπό αμφισβήτηση την πορέια του ανθρωπίνου γένους.
Η ασθένεια του ιού Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι ιογενής λοίμωξη με σποραδικές εξάρσεις στην αφρικανική ήπειρο που προκαλείται από τον ιό Έμπολα.
Τα συμπτώματα ξεκινούν περίπου τρεις εβδομάδες από την επαφή με τον ιό. Η περίοδος επώασης διαρκεί δύο έως τρεις εβδομάδες και προκαλεί υψηλό πυρετό, πόνους στον λάρυγγα, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Εμφανίζονται, επίσης, συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και διάρροιας, με ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, μυαλγίες και επιπεφυκίτιδα. Σε αυτό το σημείο αναφέρονται ενίοτε αιμορραγικά προβλήματα και εντός μιας εβδομάδας περίπου αναπτύσσεται σοκ, κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας.

Αιτία και διάγνωση
Η νόσος προκαλείται από κάποιο από τα τρία είδη του ιού Έμπολα. Η ασθένεια μεταδίδεται όταν έλθει κανείς σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένου ζώου ή ανθρώπου.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι νυχτερίδες της υποοικογένειας Pteropodinae που αφθονούν στα αφρικανικά δάση θεωρείται ότι μεταφέρουν τον ιό χωρίς να προσβάλλονται από αυτόν. Επίσης, σχετικές έρευνες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και από το γένος των νυκτερίδων tadarida, υποδηλώνοντας ότι οι νυχτερίδες είναι πηγή του ιού.

Ο ιός Μάρμπουργκ, που σχετίζεται με τον Έμπολα, βρέθηκε επίσης στην υπο-οικογένεια Pteropodinae στην Ουγκάντα. Από τη στιγμή που επιμολύνεται ένας οργανισμός, η ασθένεια μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο. Άτομα που επιβιώνουν είναι δυνατόν να μεταδώσουν την ασθένεια σεξουαλικά σχεδόν για δύο μήνες μετά τη θεραπεία τους.

Προκειμένου να γίνει διάγνωση, τυπικά εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ελονοσία, η χολέρα και άλλου είδους αιμορραγικός πυρετός.
Κατόπιν το αίμα διερευνάται για αντισώματα προς τον ιό ή για την παρουσία του ίδιου του ιού, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Δεν υπάρχει απλή θεραπεία για τον ιό. Ανάμεσα στις προσπάθειες για τη βοήθεια νοσούντων περιλαμβάνονται η ενυδάτωση με στοματική παροχή υγρών, ή η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Η ασθένεια έχει υψηλό αριθμό θανάτων, από 50% έως 90% όσων προσβάλλονται από τον ιό.
Στις 1 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πειραματικό εμβολιασμό κατά του ιού από τον Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από σχετικές δοκιμές σε πρωτεύοντα.

Ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα από την επανεμφάνιση του ιού.
Tους 1.000 πλησιάζουν οι νεκροί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έξαρση του ιού από το 1976 στο Ζαΐρ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχουν καταγραφεί 1.711 κρούσματα της ασθένειας που πλήττει κυρίως τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
Στη Νιγηρία, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που απεργούσαν από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με αφορμή την επιδημία που έχει ήδη επεκταθεί στο Λάγκος.
Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Νιγηρίας (NMA), που είχε την πρωτοβουλία, ανέφεραν ως βασική αιτία για τον τερματισμό της απεργίας «την εμφάνιση του ιού Έμπολα» στη χώρα.
Η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, κήρυξε την Τετάρτη την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, λέγοντας ότι η επιδημία που έχει ξεσπάσει αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του κράτους.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Λιβερίας απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ίδια την επιβίωση του κράτους μας και για την προστασία του λαού μας. Κηρύσσω ολόκληρη τη Δημοκρατία της Λιβερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα έχει ισχύ από τις 6 Αυγούστου 2014 και για περίοδο 90 ημερών».
Εν τω μεταξύ οι Αρχές της Λιβερίας συνεχίζουν να μαζεύουν από τους δρόμους ετοιμοθάνατους ασθενείς αλλά και νεκρούς οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί από τους συγγενείς τους προκειμένου να γλιτώσουν την καραντίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός φαρμάκου  που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα.
Η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο.

Ο ιός Έμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία. Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά.

Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά θα συνεχίσω να αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτών των φαρμάκων».
Η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του ΠΟΥ συνεδριάζει στη Γενεύη, προκειμένου να αποφασίσει εάν η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα συνιστά «επείγον περιστατικό για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος». Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι συνεδριάζει για πρώτη φορά με αντικείμενο την επιδημία του Έμπολα.

Όπως έγινε γνωστό διακομίστηκε με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος στην Ισπανία ένας ιερέας που κόλλησε τον ιό στη Λιβερία.

Πόσο μας αφορά εδώ στην Ελλάδα όπου τα ΜΜΕ το έχουν περάει τελείως "ελαφρά" σαν να συμβάινει σε άλλο πλανήτη. Μας αφορά και μάλλιστα πάρα πολύ, καθώς είμαστε μια χώρα  "στοχος" λαθρομεταναστών.

Εάν συνυπολογίσουμε ότι η επώαση κάνει 2-3 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί τότε πολλά άτομα που έρχονται στην Ελλάδα παρανόμως από αυτές τις  χώρες μπορεί να νοσήσουν εδώ πέρα. Καιτότε τι κάνουμε; Μια τέτοια επιδημία δεν είναι μια απλή γριπούλα. Δεν θέλουμε ούτε να το φανταστούμε, ήδη από την επόμενη μέρα οι κορυφές των βουνών θα γίνουν περιζήτητες.
Πηγη