Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ : «Ανάφλεξη» στη Λαμπεντούζα με συγκρούσεις κατοίκων και λαθρομεταναστών

Ρώμη, Ιταλία
Έκρυθμο κλίμα στη μικροσκοπική Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά των σικελικών ακτών, με συγκρούσεις κατοίκων και αστυνομίας με Βορειοαφρικανούς λαθρομετανάστες, μία ημέρα αφότου ορισμένοι πρόσφυγες έβαλαν φωτιά στο κέντρο κράτησης του νησιού διαμαρτυρόμενοι για την ιταλική πολιτική υποχρεωτικών απελάσεων.

Περίπου 300 Τυνήσιοι βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους της Λαμπεντούζα φωνάζοντας «ελευθερία, ελευθερία». Η κατάσταση έγινε εκρηκτική όταν ορισμένοι μετανάστες απείλησαν να ανατινάξουν φιάλες αερίου.

Μέλη των ειδικών δυνάμεων με κράνη και ασπίδες απέκρουσαν τους μετανάστες, ενώ επενέβησαν και κάτοικοι πετώντας πέτρες. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν άνδρες των δυνάμεων καταστολής να χτυπούν μετανάστες που πηδούσαν από ένα μπαλκόνι κοντά στο εμπορικό λιμάνι.

Στις συμπλοκές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Μπερναρντίνο ντε Ρουμπέις κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το νησί, αφήνοντάς το απέναντι στο χάος. Αποκάλεσε τους λαθρομετανάστες «εγκληματίες», επιμένοντας ότι το νησί δεν θα δεχθεί πλέον ούτε άλλον έναν.

Απαίτησε να μεταβεί στη Λαμπεντούζα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «για να δείξει κάποια αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχουν υποστεί επανειλημμένα» τη μαζική άφιξη μεταναστών.

Εγγύτερα στην Αφρική από την ιταλική ενδοχώρα, η Λαμπεντούζα κατακλύστηκε την περασμένη άνοιξη από χιλιάδες Τυνήσιους και πολίτες από τη βόρεια Αφρική που διέφυγαν από την αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας τους.

Εντάσεις ξεσπούν συχνά, ιδίως όταν υπερφορτώνεται το κέντρο υποδοχής του νησιού, το οποίο ενώ έχει σχεδιαστεί για τη φιλοξενία 850 ανθρώπων στην παρούσα φάση στεγάζει 1.200 με 1.300 άτομα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση στο κέντρο γίνεται άκρως ανησυχητική, εξαιτίας της παρατεταμένης κράτησης Τυνήσιων, αλλά και ανθρώπων που διέφυγαν από τη Λιβύη, χωρίς να προχωρούν οι διαδικασίες για να καθοριστεί εάν δικαιούνται τη χορήγηση ασύλου.

Την Τρίτη ορισμένοι λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια επαναπατρισμού τους, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κέντρο προσωρινής υποδοχής.