Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Υπάρχει πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες.....


Μπορεί η επίσημη θέση του υπουργείου να είναι ότι η Frontex κατά την τουλάχιστον δίμηνη παρουσία της στα χερσαία σύνορα θα συμβάλει στην αποτροπή εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών, ωστόσο αυτό που επιχειρείται είναι οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια να αντιληφτούν από κοντά το μέγεθος του προβλήματος και από την άλλη να διαπιστώσουν ότι στη γειτονική Τουρκία όλες οι ενέργειες είναι προσχηματικές και ουσιαστικά δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την κοινή αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Αυτός είναι ο λόγος που μεταβαίνει σήμερα στην Ορεστιάδα ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, συνοδεύοντας τρεις αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων, τον γάλλο υπουργό Μετανάστευσης και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex.

Η ευρωπαϊκή κουστωδία που αποφάσισε την ανάπτυξη της δύναμης των 175 “λαγών” (R.A.B.I.Ts), ύστερα από τον γύρο επαφών Παπουτσή στην Ευρώπη, αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να ενημερωθεί από αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές στο φυλάκιο 5, που είναι εγκαταστημένο μόλις 500 μέτρα από τη γραμμή των συνόρων και υποδέχεται σε καθημερινή βάση μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών.

“Δεν είναι το μέγεθος της δύναμης, αλλά η τεχνογνωσία που θα προσφέρει στην αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα”, επισήμανε στη “Μ” παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των “λαγών”. Το ίδιο επισήμαναν στην Ορεστιάδα και οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη λαθρομετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι με την πλήρη ανάπτυξη της δύναμης οι λαθροδιακινητές από την τουρκική πλευρά θα αναδιπλωθούν και θα περιοριστεί ο μεγάλος αριθμός εισροών στην Ελλάδα.



Πρωτοφανής κινητοποίηση
Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης των συνοροφυλάκων συνδυάστηκε με την ανάπτυξη μεγάλης δύναμης της αστυνομίας στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου έχουν παρατηρηθεί οι αθρόες εισροές μεταναστών. Είναι ενδεικτικό πως χθες δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική μείωση στον αριθμό των λαθρομεταναστών που εντοπίστηκαν εντός του ελληνικού εδάφους, ωστόσο οι περισσότεροι απ’ αυτούς συγκεντρώθηκαν στα αυτοκίνητα της Frontex και της αστυνομίας, πολύ κοντά στη μεθοριακή γραμμή, πριν φτάσουν στα δύο χωριά, όπου συνήθως σταματούν αναζητώντας τους αστυνομικούς.

“Ηρθαμε εδώ για να αναπτυχθούμε στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Θα επιτηρήσουμε την περιοχή στην οποία εισέρχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών”, τόνισε ο “λαγός” της Frontex Φραντσίσκο Κοέλιο από την Πορτογαλία, ο οποίος χθες το πρωί μαζί με έναν γάλλο και δύο ρουμάνους συναδέλφους του έκαναν περιπολίες στους χωματόδρομους της μεθορίου, συνοδευόμενοι από έλληνες συνοροφύλακες.

Όπως έλεγαν οι επιτελείς του ευρωπαϊκού οργανισμού, τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στην περιοχή της Ορεστιάδας και όλος ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός για τον εντοπισμό μεταναστών από μεγάλη απόσταση, πριν αυτοί εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.



Αυτοψία στο κέντρο κράτησης
Την ίδια ώρα πάντως δεκάδες λαθρομετανάστες αφήνονταν ελεύθεροι από το κέντρο κράτησης Κυπρίνου, στο φυλάκιο Έβρου, αφού συμπλήρωσαν ένα διήμερο κρατούμενοι. Στα χέρια τους κρατούσαν έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός ενός μήνα, και μέχρι τότε θα μείνουν στην Αθήνα.

Οικογένειες με παιδιά, νεαροί που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον περίμεναν στην ουρά το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Έβρου, για να ξεκινήσουν το ταξίδι για την πρωτεύουσα. Σύροι, Αλγερινοί, Ιρακινοί, Αφγανοί και Σομαλοί έβγαιναν πιστεύοντας ότι ήταν ελεύθεροι να ζήσουν τον δικό τους παράδεισο.

Οσοι δεν είχαν χρήματα για εισιτήριο, 60 ευρώ ή 85 δολάρια το άτομο, ξεκινούσαν τον δρόμο για τη σύγχρονη “γη της επαγγελίας” πεζοί, όπως άλλωστε έφτασαν στην Ελλάδα, περπατώντας από τις συνοριακές τουρκικές πόλεις, συνοδευόμενοι από λαθροδιακινητές. “Περπατούμε δύο ημέρες, θέλουμε πρώτα να φτάσουμε στην Αλεξανδρούπολη και μετά να δούμε πώς θα πάμε στην Αθήνα. Δεν έχουμε ούτε χρήματα ούτε φαγητό”. Τρεις μετανάστες, ένας από το Μπαγκλαντές και δύο από την Αλγερία, αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη Τρίτη από το κέντρο κράτησης, αλλά μέχρι το πρωί της Πέμπτης είχαν καταφέρει να φτάσουν μόνο μέχρι το Σουφλί.


πηγη