Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διδυμότειχο κατά των κέντρων φύλαξης παράνομων μεταναστών


Την κάθετη αντίδρασή τους στη δημιουργία νέων κέντρων φύλαξης λαθρομεταναστών στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου εξέφρασαν φορείς και πλήθος κατοίκων της περιοχής, σε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της είδησης για την πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα, με συνέπεια να καταστραφούν πέντε κτίρια του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Καρωτής Διδυμοτείχου, που σχεδιαζόταν να μετατραπεί σε κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών.

Η ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από τον Δήμο Διδυμοτείχου και όπως τονίσθηκε από τον δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη αποτελεί την απαρχή των κινητοποιήσεων, ενάντια σε αποφάσεις που επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τον Έβρο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Πατσουρίδης υπογράμμισε ότι «η περιοχή βιώνει το τίμημα της εξορίας και της εγκατάλειψης, καθώς επί χρόνια υποδέχεται λαθρομετανάστες και όχι τουρίστες» σημειώνοντας πως «κανείς από τους κατοίκους δεν μπορεί να φανταστεί τον βόρειο Έβρο σαν μια ανοιχτή φυλακή…».

Κάλεσε δε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναθεωρήσει το σχεδιασμό για νέες δομές φύλαξης λαθρομεταναστών στον Έβρο, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση θα βρει απέναντί του ολόκληρο τον ακριτικό νομό.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο μητροπολίτης Δαμασκηνός, ο βουλευτής Αλέξανδρος Δεμεντζόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Νικολάου, ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, απαντώντας σε ερώτηση για την πυρκαγιά που ξέσπασε στα κτίρια του πρώην στρατοπέδου της Καρωτής, ανέφερε πως «αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για εμπρησμό, τότε η πράξη αυτή ασφαλώς και είναι καταδικαστέα, καθώς δεν συνάδει με το ύφος του δίκαιου αγώνα μας και τον πολιτισμό της περιοχής μας».

πηγη ΔΟΛ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ