Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Μουσουλμάνος που συνελήφθη με αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, κατέγραφε με μικροκάμερα αστυνομικούς!


Μια περίεργη υπόθεση που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει, απασχολεί αστυνομικές και δικαστικές αρχές, με την σύλληψη 49χρονου μουσουλμάνου από την Ροδόπη, ο οποίος παρακολουθείτο για αρχαιοκαπηλία. Όταν έγινε ή έρευνα των αστυνομικών κρίνοντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, βρέθηκε ο μυστήριος αυτός τύπος αγρότη και ηλεκτρονικού, να έχει στην κατοχή του 11 αρχαία, βυζαντινά, αλλά και ρωμαϊκά νομίσματα.

Έγινε κατ οίκον έρευνα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε μια πλούσια ταινιοθήκη με dvd πορνό αλλά και διάφορα προσωπικά είδη sex shop, που μπορεί να προκαλούν ερωτηματικά, αλλά δεν συνέθεταν κάποιο ποινικό αδίκημα. Έτσι συνελήφθη μόνο για τα νομίσματα και κάποιο στιλέτο που ήταν επίσης στην κατοχή του. Οδηγήθηκε στην ασφάλεια όπου κατά την εξέτασή του προκάλεσε ερωτηματικά με την στάση του και τότε σε σωματική έρευνα που του έγινε, διαπιστώθηκε ότι κατέγραφε τους αστυνομικούς την ώρα εκείνη με ειδική μικροκάμερα, που είχε στο τσεπάκι του σακακιού του. Όπως αποδείχθηκε ήταν μια μικροκάμερα στυλό, που κατέγραφε σε φλασάκι. Κατασχέθηκε ενώ ερευνάται και το περιεχόμενό της.

Ο συλληφθείς έτσι επιβάρυνε τα μέγιστα την θέση του, αφού αντιμετωπίζει κακούργημα, ενώ δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την ενέργειά του ή τον σκοπό που είχε, για να προωθήσει αυτό το υλικό. Ακολούθησε εκ νέου έρευνα στο σπίτι και τον υπολογιστή του και δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς βρέθηκε. Σήμερα αναμένεται να του απαγγελθούν οι σχετικές κατηγορίες. Τα νομίσματα πάντως επεδείχθησαν σε αρχαιολόγους του μουσείου για να διαβεβαιώσουν, ως προς την γνησιότητα και την αρχαιολογική τους αξία.

Πρόκειται για ένα μολυβδόβουλο βυζαντινών χρόνων, δύο χάλκινα νομίσματα βυζαντινών χρόνων, ένα αργυρό ρωμαϊκό, τρία χάλκινα ελληνικών πόλεων, ρωμαϊκών χρόνων, τρία χάλκινα ελληνιστικών χρόνων, ένα χάλκινο περίαπτο, ένα στιλέτο και μία συγκεκαλυμμένη μικροκάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, σε μέγεθος στυλό. Ο 49χρονος μπορεί να δήλωνε αγρότης-κτηνοτρόφος αλλά ήταν πολυπράγμων, αφού ασχολείτο σύμφωνα με πληροφορίες, με ηλεκτρονικά αλλά και με ασφάλειες, εφαρμόζοντας μεθόδους …ασφαλίτη.

ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Είναι πάντως η δεύτερη περίπτωση που εντοπίζουν οι άνδρες της ασφάλειας Κομοτηνής με δράστη μουσουλμάνο, που κατείχε νομίσματα παραβιάζοντας το νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς. Φαίνεται λοιπόν ότι η αστυνομία και ειδικά η ασφάλεια δουλεύει, αν κρίνουμε και από τις συλλήψεις και προσαγωγές σε υποθέσεις ναρκωτικών. Αν εμπεδωθεί περεταίρω και η εμπιστοσύνη του πολίτη, ώστε να προστρέχει όταν υπάρχει υπόνοια για κάποιο πρόσωπο ή κάποια κίνηση που παρατηρεί, η αποτελεσματικότητά τους και σε θέματα διαρρήξεων θα είναι μεγάλη.