Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Πολυεθνική σπείρα εγκληματιών θησαύριζε, πουλώντας ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας

Πολυεθνική σπείρα εγκληματιών θησαύριζε, πουλώντας ναρκωτικά στο κέντρο της ΑθήναςΗ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΑΠΙΛΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Μόνο έκπληξη δεν προξενεί σε όσους ζουν και κινούνται στην περιοχή της Πλατείας Αμερικής, τόσο η είδηση της εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης  ναρκωτικών, όσο (πολύ περισσότερο) και η ταυτότητα των συμμετεχόντων στο κύκλωμα αυτό.

Ο σκληρός πυρήνας της ήταν από Ερυθραία, Συρία, Γκάνα, Γουινέα, Τυνησία, Τανζανία, Σομαλία, Σουδάν, Κονγκό, Νιγηρία, Αλγερία, Καμερούν, Μάλι, Παλαιστίνη και… Μπουργκίνα Φάσο.

Τσιλιαδόροι, διακινητές και «ταμίες», με βερμούδες και παντόφλες, λειτουργούσαν την… λαϊκή αγορά των ναρκωτικών, με την ανταλλαγή να γίνεται «χέρι με χέρι», ενώ ειδοποιούσαν για την παρουσία αστυνομικών με νοήματα και συνθηματικές κραυγές, όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισαν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, μετά την διερεύνηση εκατοντάδων καταγγελιών πολιτών, φορέων και συλλόγων.

Το κύκλωμα, με εναλλαγές μελών, κάλυπτε 16ωρο ωράριο από τις 11.30 έως τις 03.00, λειτουργώντας με υποομάδες από το σύνολο των 38 κατηγορουμένων. Οι διακινητές έβγαζαν άμεσα, με την ζήτηση από πελάτη, τα ναρκωτικά από τις ευφάνταστες κρυψώνες και τα πωλούσαν σε συσκευασίες βάρους από 3 έως 4,5 γραμμάρια με τιμή 5 με 10 ευρώ η καθεμία. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση 165 συναλλαγών, ενώ καταγράφηκαν βιντεοληπτικά οι 76 από αυτές.

Τα κέρδη, κατά το χρονικό διάστημα της αστυνομικής έρευνας από 13 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου, ήταν 1.550 ευρώ, το πραγματικό κέρδος όμως είναι υπέρογκο και θα εκτιμηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αρχηγικός ρόλος αποδίδεται σε έναν 64χρονο από την Γκάνα, ο οποίος έδινε το σύνθημα για την έναρξη των αγοραπωλησιών και έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη. Υψηλά στην ιεραρχία ήταν και 43χρονος από την Τανζανία, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2016 από τους ίδιους αστυνομικούς και άμεσα μετά την αποφυλάκισή του εντάχθηκε ξανά στην εγκληματική οργάνωση. Γνώριμοι, της ίδιας «φουρνιάς», που είχαν συλληφθεί και αυτοί το 2016, ήταν 45χρονος από την Γκάνα και ένας 25χρονος από το Κονγκό, οι οποίοι μετά τη φυλακή συνέχισαν τη δράση τους. Ένας 47χρονος από την Γκάνα και ένας 34χρονος από το Μάλι, όπως επίσης ένας 22χρονος από την Αλβανία και συνομήλικος συμπατριώτης του, αποτελούσαν ξεχωριστά αρχηγικά «ζευγάρια».

Ένας 24χρονος από την Αλβανία, όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία, ήταν ο «διαφημιστής» της ναρκωτικής πραμάτειας σε στάσεις λεωφορείων γύρω από την πλατεία Αμερικής και προμήθευε ναρκωτικά τους ενδιαφερόμενους. Παρόμοια «διαφημιστική» δράση και διακίνηση είχαν ένας 19χρονος από το Μαρόκο, ένας 26χρονος από τη Βουλγαρία, ένας 29χρονος και ένας 18χρονος από το Μαρόκο. Ρόλο «χειριστή» των επιχειρησιακών μελών είχε ένας 18χρονος από τη Γουινέα.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους μετά τη σύλληψή τους τήρησαν αρνητική στάση και δήλωσαν ψεύτικες ή ανύπαρκτες διευθύνσεις κατοικίας για να αποφύγουν κατ’ οίκον έρευνες και κατασχέσεις ναρκωτικών. Τα μέλη της ναρκωτικής «Καμόρα» είχαν συνολικά στο ενεργητικό τους… 60 συλλήψεις για ναρκωτικά, ληστείες και κλοπές, με τους περισσότερους να έχουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 6 στο «βιογραφικό» τους.

Ιδού τα έργα και οι ημέρες των «ταξικών αδερφών» των εκτός τόπου και χρόνου γραφικών και γελοίων ανθελλήνων που παριστάνουν εντελώς αποτυχημένα τους «αντιφασίστες» και τους «αντιρατσιστές», πουλώντας «αλληλεγγύη» και «ανθρωπισμό». Οι κάτοικοι της Πλατείας Αμερικής και των άλλων περιοχών του πολύπαθου κέντρου των Αθηνών σίγουρα έχουν εντελώς διαφορετική άποψη…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ