Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗ : Η Ελβετία ψηφίζει σήμερα αν θα περιορίσει τον αριθμό των (λαθρο)μεταναστών στο χώρα

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Ελβετοί για να ψηφίσουν στο  δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό. 
 
Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της χώρας είναι εάν πρέπει η μετανάστευση να περιοριστεί στο 0,2% του συνολικού πληθυσμού της Ελβετίας. 
 
Εάν ψηφιστεί το μέτρο, τότε οι μετανάστες θα μειωθούν από 80.000 σε 16.000, σύμφωνα με το BBC. Πρόκειται για μείωση του αριθμού των μεταναστών κατά τρία τέταρτα. 
 
Το δημοψήφισμα προτάθηκε από το Ecopop, το οποίο ισχυρίζεται ότι τα ποσοστά της μετανάστευσης θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον της Ελβετίας, ωστόσο οι επικριτές του δημοψηφίσματος το χαρακτηρίζουν «ξενοφοβικό».
 
Το δημοψήφισμα έχει δεχθεί επικρίσεις από την κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα, τους εργοδότες, αλλά και από τα συνδικάτα. 
 
Οι επικριτές του δημοψηφίσματος καταγγέλλουν ότι το μέτρο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς η πλειοψηφία των ξένων πολιτών αποτελεί εξειδικευμένο προσωπικό.
 
Τον Ιούνιο, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει από το 2017 ποσοστώσεις για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν ή εργάζονται στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΕ.
 
Τον Φεβρουάριο, οι Ελβετοί είχαν ταχθεί οριακά υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης, παρά την έντονη αντίθεση των ελβετικών εταιρειών και της κυβέρνησης.
 
Η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ακόμα τον περιορισμό της μετανάστευσης, ενώ το θέμα προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.
 
Ο πληθυσμός της Ελβετίας έχει αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο τα τελευταία 20 χρόνια. Περίπου το 23% των 8,2 εκατομμυρίων πολιτών είναι ξένοι πολίτες, οι περισσότεροι από κράτη-μέλη της ΕΕ.
 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελβετίας, ένα ζήτημα μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα εάν συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές στήριξης.
 
Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται ενόσω εντείνεται ο διάλογος σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων -μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.
 
Άλλα δύο δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται την Κυριακή στην Ελβετία: ένα για την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας και ένα για τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν ομογενείς.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr