Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Συνεχείς οι αφίξεις λαθρομεταναστών στα νησιά: Ασφυχτικά γεμάτα τα Γκέτο hot spot!


Συνεχείς οι αφίξεις λαθρομεταναστών στα νησιά: Ασφυχτικά γεμάτα τα hot spot!Ασφυκτικά γεμάτα παραμένουν τα hotspots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), παρά τις μεταφορές εκατοντάδων ατόμων στην ενδοχώρα που πραγματοποιούνται συστηματικά.

Οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με αποτέλεσμα να ξαναγεμίζουν αμέσως οι θέσεις που αδειάζουν. Θεωρητικά βέβαια, εφόσον στα ΚΥΤ οι διαμένοντες ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές των δομών.
Συνολικά, από τις 11 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2018 έφθασαν στα Ελληνικά νησιά 2.807 άτομα, ενώ αντίστοιχα στο ίδιο χρονικά διάστημα 1.845 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των αφίξεων το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν ελαφρώς χαμηλότερος, συγκεκριμένα είχε φθάσει τα 2.467 άτομα.

Ως αναμενόμενο των παραπάνω, η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση λόγω των λαθρομεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, καθώς οι αφιχθέντες κάθε εβδομάδα προστίθενται στους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Την τελευταία εβδομάδα έφθασαν στα Ελληνικά νησιά 508 άνθρωποι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φθάσει 638 άτομα. Οι αφίξεις «προσφύγων» και λαθρομεταναστών στα Ελληνικά νησιά κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», στις 15 Ιουλίου 2018 στην Λέσβο βρίσκονταν 7.874 άτομα, στην Χίο 1.915, στην Σάμο 3.109, στην Κω 1.071, στην Λέρο 490, ενώ 151 λαθρομετανάστες φιλοξενούνταν στο Καστελλόριζο και 157 στην Ρόδο. Πάνω από 16.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται στα Ελληνικά νησιά.

Και βεβαίως η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο γιατί ο ανεκδιήγητος Τσίπρας «έγραψε ιστορία» με την…απορία του «μα καλά, υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και δεν το ξέρουμε;», αλλά και γιατί οι εθνομηδενιστές της «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης έχουν κάνει σαφές ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το παν προκειμένου να μετατραπεί η Χώρα σε χώρο και ο Ομοιογενής Λαός της σε ετερογενή πληθυσμό.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ