Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Θα συνεχιστεί η ασυλία λαθρομεταναστών και ακροαριστερών;


 
Μία πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση προκύπτει, μετά από την απόφαση του αρμόδιου - για το ζήτημα - εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη, ο οποίος ζητά την δίωξη των λαθρομεταναστών οι οποίοι κατέλαβαν το κτήριο της Νομικής πριν από λίγες εβδομάδες. 

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το πόρισμα του προτείνει να διωχθούν οι λαθρομετανάστες για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και πρόκλησης διακεκριμένων φθορών, για τα οποία, ως ηθικούς αυτουργούς θεωρεί οκτώ μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Επίσης, ο κ. Μουζακίτης άσκησε ποινική δίωξη και σε βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου, Θεοδόση Πελεγρίνη, για παράβαση του καθήκοντος.

Με την ολοκλήρωση της έρευνάς του ο κ. Μουζακίτης παρέδωσε πόρισμα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννη Σακελάκο στο οποίο ζητεί να διωχθεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιδίου, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας, του πλοιάρχου και του πράκτορα που εξέδωσε τα εισιτήρια για τη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά. Ο κ. Μουζακίτης είχε κάλεσε σε ανωμοτί κατάθεση τους υπεύθυνους για το ταξίδι των μαροκινών από την Κρήτη στον Πειραιά. Το πόρισμα του κ. Μουζακίτη θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Ποιό είναι το ενδιαφέρον στην όλη κατάσταση; Όχι φυσικά η άσκηση των διώξεων αυτή καθ' εαυτή, αφού ο εισαγγελέας δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να εφαρμόσει την κοινή λογική. Το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη απόφαση. Θα την εφαρμόσει, όπως πρέπει αδιακρίτως; Ή θα μπεί για μια ακόμη φορά σε διαπραγματεύσερις με τους λαθρομετανάστες και τους "αλληλέγγυούς" τους, όπως αποκαλείται ο συρφετός των ακροαριστερών που τους συμπαραστέκεται, χρησιμοποιώντας την απόφαση του εισαγγελέα ως μοχλό πίεσης;

Αναμένουμε να δούμε! Πάντως θεωρούμε αν μη τι άλλο απίθανη την προοπτική να εμφανιστεί σε αυτήν εδώ την χώρα ο νόμος, τουλάχιστον όσον αφορά σε λαθρομετανάστες. Θα μπορούσαν να το είχαν κάνει χρόνια τώρα, απλά δεν το θέλουν.

elkosmos