Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Απελάσεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ζητούν οι πολίτες

Υπέρ της απέλασης και όχι της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της ALCO. Διαφωνία και για την απόδοση ιθαγένειας.

Την στροφή της κοινωνίας σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης αποτυπώνει έρευνα της ALCO, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών, δείχνει να υιοθετεί σκληρή στάση.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο "Πρώτο Θέμα", στο ερώτημα για το μέλλον των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, το 87% απαντά ότι θα πρέπει να απελαθούν και μόλις το 7% ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθούν.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξαν και τα γεγονότα της Νομικής, με τους πολίτες να εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικοί απέναντι στους λαθρομετανάστες και να απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα.
Όσον αφορά το ζήτημα της απονομής ελληνικής ιθαγένεια και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες μόνο με τυπικές προϋποθέσεις το 69% των πολιτών, διαφωνεί και το 21% συμφωνεί.

Μάλιστα, η άρνηση στην απονομή ιθαγένειας δεν είναι υψηλοί μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (86%), αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (64%).

Τα ποσοστά και στα δύο ερωτήματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα, κάτι που δημιουργεί πίεση στις πολιτικές δυνάμεις για την εξεύρεση λύσης, αλλά και εξηγεί την μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε όσους υπερασπίζονται τους μετανάστες και όσους ζητούν απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες.
Όσον αφορά το άσυλο, σύμφωνα με την έρευνα της ALCO, το 48% των πολιτών, ζητά την κατάργησή του, ενώ το 40% εκτιμά ότι πρέπει να μείνει ως έχει.

Εντύπωση προκαλούν και οι απαντήσεις σε άλλα ερωτήματα. Παρά την ταλαιπωρία το 46% των πολιτών θεωρεί ότι οι απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δικαιολογημένες σε αντίθεση με αυτές των γιατρών (51% τις θεωρεί αδικαιολόγητες και το 10% αρνήθηκε να απαντήσει).

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως οι ερωτηθέντες σημειώνουν ότι οι απεργίες πρέπει να σταματήσουν (60% και 64% αντίστοιχα).

πηγη