Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Αυξήθηκε αισθητά η εγκληματικότητα για το 2009..

Αιχμη του δόρατος οι αλλοδαποί και οι λαθρομετανάστες, εκτοξευοντας καθε ειδους εγκληματικότητα στα υψη!




Το κόκκινο όριο συναγερμού έσπασαν οι δείκτες εγκληματικότητας κατά τη διάρκεια του 2009. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν αύξηση συγκεκριμένων αδικημάτων ακόμη και 400% , σε ορισμένες περιοχές της χώρας!

Προκαλεί τρόμο η σκληρή αλήθεια των στατιστικών δεδομένων που ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, μόνο στην Αττική κατεγράφησαν 388 ληστείες, με άλλα λόγια σχεδόν 13 ληστείες την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Αν μιλήσουμε με ποσοστά, το ποσοστό αύξησης το 2009 για το συγκεκριμένο αδίκημα, στην Αττική, ήταν 43,91%, σε σύγκριση με το 2008.

Όσο για τις κλοπές - διαρρήξεις, αυτές έφθασαν τον Δεκέμβριο τις 7.100 πανελλαδικά, δηλαδή τις 236 κλοπές την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Οι πολίτες νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους, και οι διωκτικές Αρχές, που βρίσκονται βήματα πίσω από τους κακοποιούς, προσπαθούν να βάλουν φρένο στην καλπάζουσα άνοδο του εγκλήματος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

Η αποκαλούμενη μικροεγκληματικότητα δείχνει τώρα το πιο βίαιο πρόσωπό της.

Κακοποιοί οπλισμένοι με πιστόλια ή μαχαίρια τα χρησιμοποιούν με την παραμικρή αντίσταση που τυχόν θα συναντήσουν ληστεύοντας ανυπεράσπιστους περαστικούς ή οδηγούς οχημάτων, ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων, φούρνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και βέβαια Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις, τράπεζες.

Οι δείκτες δεν είναι καλύτεροι ούτε όταν αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα.

Εμπόριο ναρκωτικών, απάτες ύψους εκατομμυρίων ευρώ, εκβιασμοί, εμπόριο ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, εμπόριο όπλων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος -όλα αυτά φαίνεται πως είναι οι πιο επικερδείς δραστηριότητες των οργανωμένων συμμοριών, που λειτουργούν με μαφιόζικη δομή.

Τα αδικήματα με την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το 2009 σε όλη τη χώρα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, είναι τα εξής:

Ληστείες (42,97%), κλοπές οχημάτων (13,38%), κλοπές - διαρρήξεις (7,14 %), σεξουαλική εκμετάλλευση (67,18%), επαιτεία 52,25% .

Από τις 4.708 ληστείες της περασμένης χρονιάς, οι 365 έγιναν σε τράπεζες, οι 459 σε σούπερ μάρκετ και 133 σε πρατήρια καυσίμων.

Βέβαια, οι σημαντικότερες αυξήσεις σοβαρών εγκλημάτων καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά στις ληστείες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις εξής περιφέρειες:

Ήπειρος (αύξηση 162,5 %), Κεντρική Μακεδονία (105,26%), Θεσσαλία (100%), Δυτική Ελλάδα (87,72%).

Τα ρεκόρ, από άποψη ποσοστιαίας αύξησης το 2009 (πάντα σε σχέση με το 2008) , καταγράφονται:

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αύξηση 600% στην επαιτεία, στην περιφέρεια Ηπείρου 400% αύξηση στο αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στη Στερεά Ελλάδα 400% στις εκβιάσεις και 200% στους βιασμούς και την αρχαιοκαπηλεία, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αύξηση 300% στις απάτες, στη Δυτική Ελλάδα αύξηση 150% στις ανθρωποκτονίες και 266% στην επαιτεία, στη Θεσσαλία αύξηση 200% στις εκβιάσεις και στην Κρήτη αύξηση σχεδόν 100% στη ζωοκλοπή .

Όσον αφορά τα ναρκωτικά, καταγράφηκε αύξηση των υποθέσεων κατά 3,5 %, αλλά και του αριθμού των κατηγορηθέντων, που έφτασαν τα 16.079 άτομα.

Όσο για τις κατασχέσεις, η ινδική κάνναβη «ακούμπησε» τους 7 τόνους, η ηρωίνη τα 419 κιλά και η κοκαΐνη τα 78 κιλά.

Στη σκληρή αυτή εικόνα της εξέλιξης των δεικτών του εγκλήματος, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ φροντίζουν να υπερτονίζουν τα υψηλά ποσοστά εξιχνιάσεων εγκληματικών ενεργειών.

Η συμμετοχή αλλοδαπών δραστών σε εξιχνιασθέντα εγκλήματα έχει ως εξής:

Στις ληστείες ποσοστό 56% (έναντι 44% σημετοχής ημεδαπών), στις κλοπές - διαρρήξεις 55,45%, στα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης 58,30 % .

Την αποκλειστικότητα έχουν οι αλλοδαποί στα αδικήματα που αφορούν στις πλαστογραφίες, στις παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και την επαιτεία.