Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάς: Εκατοντάδες λαθρομετανάστες εισβάλλουν στα νησιά και στην ξηρά


Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάς: Εκατοντάδες λαθρομετανάστες εισβάλλουν στα νησιά και στην ξηράΣε καθημερινή βάση πλέον η λαθρομετανάστευση κάνει θραύση, καθώς μόνο χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου), υπήρξαν 250 νέες αφίξεις λαθρομεταναστών. Από αυτούς, 200 έφτασαν στις ακτές της Λέσβου, 48 σε Ρόδο και Τήλο και δύο στη Σάμο.

Ενδεικτικό του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα, 633 λαθρομετανάστες και «πρόσφυγες» έφτασαν στις ελληνικές ακτές. Ειδικότερα, 147 στη Λέσβο, 256 στη Χίο και 230 στη Σάμο. Σημειώνεται ότι μόνο το πρωί της Δευτέρας, 250 «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες πέρασαν στη Χίο και τη Σάμο.

Όλα δείχνουν πως οι συνθήκες ασφυξίας επιστρέφουν στα προαναφερθέντα νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δομές υποδοχής που έχουν στηθεί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στην Λέσβο ζουν σήμερα 5.111 «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες, στην Χίο 2.814, στην Σάμο 2.514, στην Κω 2.488 και στην Λέρο 668.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από την λαθρομετανάστευση, καθώς χθες, 57 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν σε ιστιοπλοϊκό και οδηγήθηκαν στο Κατάκολο. Μια μέρα πριν, την Τρίτη το βράδυ, εντοπίστηκαν 34 «πρόσφυγες» από σκάφος της Frontex, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Ποσειδών 2017. Οι «πρόσφυγες» μεταφέρθηκαν στην Σκάλα Συκαμινέας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η θαλάσσια οδός που ακολουθούν οι διακινητές προκειμένου να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες. Το ίδιο συμβαίνει και στα χερσαία Ελληνοτουρκικά σύνορα. Μόνο την περασμένη Κυριακή στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών (περιοχή Λητής) και στην Εγνατία Οδό (Κόμβος Δερβενίου) εντοπίστηκαν 53 παράνομοι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και 24 ανήλικοι.

Από όλες τις μεριές πλέον η λαθρομετανάστευση κάνει... θραύση, με την κυβέρνηση όχι μόνο να μην κάνει το παραμικρό για να την εμποδίσει, αλλά επί της ουσίας να έχει ανάψει «πράσινο φως» για την συνέχιση και την περαιτέρω κλιμάκωσή της.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ