Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΟΡΙΣΤΙΚΟ...!! ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΑΛΛΟΥΣ 50.000 ΛAΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...!!!


Μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα διαμήνυε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί άλλους 50.000 πρόσφυγες, αλλά τελικά δεν είχε περιθώρια, αφού η Γερμανία είχε βάλει σκοπό να περάσει το δικό της σε άλλη μια Σύνοδο Κορυφής.

Μια Σύνοδο Κορυφής που έχει με τη συμμετοχή των κρατών των Βαλκανίων και φυσικά της Γερμανίας και της Αυστρίας, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αποφασίστηκε να δημιουργηθούν άλλες 100.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015, ενώ οι υπόλοιπες 20.000 θα δημιουργηθούν με επιδότηση ενοικίου και με την οικονομική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Η αποδοχή από την Ελλάδα της δημιουργίας ακόμη 50.000 κέντρων υποδοχής προσφύγων προκάλεσε... ικανοποίηση τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την εξέφρασαν και σε κοινή δήλωση μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Για τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, στη δήλωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου καθώς και με προγράμματα υποδοχής σε οικογένειες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. "Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης", αναφέρει η δήλωση.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Επίσης, η δήλωση επισημαίνει την ανάγκη να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων Ποσειδώνας, με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο. Η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων. Η Frontex θα πρέπει να συνδράμει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), ούτως ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ