Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΠΟΕΔΗΝ: Αλλοδαποί επιτίθενται σε προσωπικό των νοσοκομείων

Τα περιστατικά βίας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας.

Καταγράφονται επιθετικής συμπεριφοράς σε βάρος του προσωπικού σε ισάριθμα νοσοκομεία της Αττικής, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο.

Υπενθυμίζεται ότι άλλο ένα συμβάν είχε καταγγελθεί από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου γιατρός στα Επείγοντα είχε δεχθεί επίθεση από συγγενή ασθενή που εξέταζε.

Τα δύο νέα συμβάντα καταγράφηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Θριάσιο. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία, το απόγευμα της Δευτέρας νοσηλευόμενος Ρουμανικής καταγωγής στη Γ’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας επιτέθηκε με σουγιά σε νοσηλευτή επειδή δεν του άρεσε το φαγητό. Ωστόσο, με την άμεση παρέμβαση του λοιπού προσωπικού αποφεύχθησαν τα χειρότερα – προκλήθηκαν  ελαφρά τραύματα στον νοσηλευτή.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ένα περιστατικό βίας σε βάρος υγειονομικού εργαζόμενου είχε συμβεί και δηλωθεί στο Θριάσιο. Συγκεκριμένα, κατά την εφημερία προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών άντρας Ρομά με τον πατέρα του που έπασχε από καρκίνο τελικού σταδίου.

Οι γιατροί εξέτασαν τον ασθενή έδωσαν οδηγίες και θεραπεία και έκριναν ότι η κατάστασή του δεν χρήζει εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η αντίδραση του συγγενή του ασθενή ήταν απρόβλεπτη: «πήρε τον πατέρα του φωνάζοντας και βρίζοντας.

Το «θύμα» του ήταν μία υπάλληλος βοηθός θαλάμου η οποία μετέφερε σεντόνια στα χέρια της. Της επιτέθηκε βρίζοντας και απειλώντας και την χαστούκισε. Θεωρούσε υπεύθυνη την βοηθό θαλάμου για την μη εισαγωγή του πατέρα του».