Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Άριος Πάγος: Επικύρωσαν ποινή κάθειρξης 7 ετών σε αλλοδαπό που εξέδιδε δύο Ρωσίδες

Οι Αρεοπαγίτες επικύρωσαν την ποινή της κάθειρξης 7 ετών που έχει επιβληθεί σε αλλοδαπό για μια από τις σύγχρονες μορφές δουλείας, που δεν είναι άλλη από το trafficking (παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων).

Ο τρόφιμος πλέον των φυλακών Γρεβενών  έφερε στην Ελλάδα από την Μόσχα δυο Ρωσίδες.    Τη μητέρα  και τη  18χρόνη  κόρη της. Εκβιάζοντας τις εκμεταλλεύτηκε  με το  χειρότερο τρόπο, ενώ τα κέρδη του μόνο από την μητέρα οι δικαστές τα εκτιμούν σε 86.000 ευρώ.

Η  E.B. από τη Μόσχα, χήρα και μητέρα τριών παιδιών αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα   στην πατρίδα της. Μία συμπατριώτισσά της η L.S. φιλοξενούσε για δέκα μέρες τον φίλο της E.S., ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε της εκμυστηρεύτηκε ότι ο φιλοξενούμενος της  την είχε εφοδιάσει  με πλαστό Ελληνικό διαβατήριο, σε άλλο όνομα  το οποίο χρησιμοποιούσε για να εργάζεται ως εκδιδόμενη στη Γερμανία, στο Βέλγιο κ.λπ.

Ακολούθως, η  L.S. ήρθε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως εκδιδόμενη, διατηρώντας παράλληλα ερωτική σχέση με τον φίλο  της E.S.,  ο οποίος την  προέτρεπε  να πείσει τη  μητέρα των παιδιών να έρθει στην  Ελλάδα  και  να της βρει εργασία με ικανοποιητικές αποδοχές. Πράγματι, τελικά πείσθηκε να έλθει η χήρα και μάλιστα της έστειλε το αεροπορικό εισιτήριο.


Αρχικά της βρήκε δουλειά σε μπαρ και εργαζόταν ως σερβιτόρα, προσφέροντας όμως παράλληλα και συντροφιά  στους πελάτες του καταστήματος έναντι αμοιβής 100 ευρώ και επιπλέον ποσοστό για κάθε ποτό που κατανάλωναν  οι πελάτες. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ιερόδουλη έναντι αμοιβής 100 έως 150 ευρώ για κάθε ερωτική συνεύρεση  με άνδρες, τους οποίους συναντούσε σε  διάφορα  ξενοδοχεία. Επειδή όμως έληξε η θεώρηση εισόδου που είχε, την εγκατέστησε σε μισθωμένο διαμέρισμα και από εκεί συνέχισε να παρέχει το αρχαιότερο επάγγελμα. Όπως, αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, «περίπου 1.000 ευρώ την εβδομάδα, παρέδιδε στον E.S.».

Από τα χρήματα αυτά   της έδινε   100 ευρώ την εβδομάδα για τα προσωπικά της έξοδα και παρακρατούσε τα υπόλοιπα υποσχόμενος να αποστείλει μέρος αυτών στα   παιδιά της στη Ρωσία, αλλά και για να εκδώσει νομιμοποιητικά έγγραφα για την ίδια. Κάποια στιγμή   το θύμα του trafficking εκδήλωσε την επιθυμία να φύγει από την Ελλάδα. Τελικά όχι μόνο μεταπείστηκε να παραμείνει, αλλά εισέπραξε και την υπόσχεση   ότι θα έφερνε τα παιδιά της από τη Ρωσία. Πράγματι, 6 μήνες μετά  ταξίδευσε για την Ελλάδα  η κόρη της ηλικίας 18 ετών, και εγκαταστάθηκε στο  διαμέρισμα όπου διέμενε ο E.S. με την οικογένειά του (γονείς, κ.λπ.).

Την 18χρόνη την εφοδίασε με βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής την οποία είχε υποβάλλει με πλαστή βεβαίωση αποφοίτου Γενικού  Λυκείου Αθηνών (δήθεν  μαθήτρια  κατά τα σχολικά έτη 2002 έως και 2005). Μόλις της έδωσε τα νομιμοποιητικά της έγγραφα της είπε ότι του οφείλει   το ποσό των 5.000 ευρώ  και για τη αποπληρωμή του   ποσού «όφειλε να εργασθεί για λογαριασμό του, ως σερβιτόρα και χορεύτρια αισθησιακού θεάματος (στριπτήζ)».

Πράγματι  η δήθεν απόφοιτη Λυκείου, εργάστηκε   «σε μπαρ ως σερβιτόρα - χορεύτρια - στριπτηζ και πρόσφερε τη συντροφιά της στους πελάτες του καταστήματος έναντι αμοιβής 200 - 300 ευρώ ημερησίως». Από το ποσό αυτό το μισό εισέπραττε ο E.S. το δε υπόλοιπο, δηλαδή το μερίδιο της,  το κρατούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος  ως σταδιακή εξόφληση   των 5.000 ευρώ, αλλά   και  προς κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών της, την ένδυσή της κ.λπ., με αποτέλεσμα να καταλήγει τελικά στα χέρια της   ένα ελάχιστο ποσό. Παρ΄ όλα αυτά,  πίεζε καθημερινά την 18χρονη «να εργασθεί ως εκδιδόμενη σε οίκο ανοχής, διότι τα χρήματα που αποκόμιζε από την εργασία της στο μπαρ δεν ήταν αρκετά».

Έτσι, ένα πρωί μπήκε στο διαμέρισμα που έμενε η νεαρή και με την βία   την εξανάγκασε   να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του. Τη μετέφερε σε οίκο ανοχής όπου  εργάστηκε για μια ημέρα, ενώ μετά την έβαλε  και πάλι να εργαστεί ως σερβιτόρα και στριπτιζέζ  σε κέντρο διασκέδασης. Μία φορά που βγήκε μόνη της από το διαμέρισμα χωρίς εκείνος να το γνωρίζε είχε  ως συνέπεια να την κτυπήσει  με γροθιές στο πρόσωπο, ενώ κάποια άλλη φορά προσπάθησε να τους πάρει   το διαβατήριό της και την άδεια  διαμονής.

Αποτέλεσμα της όλης αυτής βίας ήταν οι δύο Ρωσίδες, μητέρα  και κόρη, για να σωθούν κατέφυγαν   σε  Αστυνομικό Τμήμα και κατήγγειλαν τον E.S. και τα διαδραματιζόμενα.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση   μόνο η μητέρα  παρέδωσε στον  E.S. 90.000 ευρώ  και από το ποσό αυτό   μόλις 4.000 ευρώ  στάλθηκε στα παιδιά της.

Από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών για σωματεμπορία κατ΄ επάγγελμα και κατά συρροή και η ποινή αυτή επικυρώθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.