Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΜΙΛΗΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: «ΕΤΣΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η απολογία του 70χρονου Γερμανού κατασκόπου της Χίου ο οποίος είχε στρατολογηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως «αναγκάστηκε» να γίνει πράκτορας, καθώς έπαιρνε πολύ χαμηλή σύνταξη από το γερμανικό δημόσιο.

Ο Γερμανός κατάσκοπος, υποστήριξε πως έπαιρνε μόλις 1.000 ευρώ σύνταξη από το γερμανικό κράτος, με αποτέλεσμα λόγω οικονομικών προβλημάτων, να στρατολογηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες του ζήτησαν να τους παραδίδει έναντι αμοιβής κρατικά ελληνικά μυστικά και κυρίως φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το ακριτικό νησί, αναφέρει το Βήμα.

Ο 70χρονος, ο οποίος διέμενε στην περιοχή της Σμύρνης την περίοδο 2003-2009, υποστηρίζει πως ήρθε αναγκαστικά στη Χίο, καθώς το γερμανικό δημόσιο τον απείλησε με περικοπές στα διάφορα βοηθήματα που λάμβανε «εάν παραμείνει σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πως στρατολογήθηκε από τους Τούρκους
Ο 70χρονος στην απολογία του, υποστηρίζει ότι τον προσέγγισαν Τούρκοι αξιωματούχοι σε καφενείο της Χίου, ωστόσο οι Αρχές δεν έχουν πεισθεί για το πως γνώριζαν την προέλευση του και την παρουσία του στο νησί, αλλά και το γεγονός πως ήταν «ανοιχτός» σε προτάσεις... συνεργασίας. Ο ίδιος πάντως, υποστηρίζει πως οι Τούρκοι πράκτορες του είπαν πως «γνώριζαν γι αυτόν από γείτονες του», όταν έμενε στην Τουρκία.

Η ΕΛ.ΑΣ πάντως, ερευνά το ενδεχόμενο ο Γερμανός να είχε στρατολογηθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες από τότε που βρισκόταν στην Τουρκία, ενώ παράλληλα «ξεψαχνίζει» το βιογραφικό του προκειμένου να βρεθούν διάφορα στοιχεία τα οποία θα ρίξουν «φως» στην υπόθεση.