Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Ανησυχητικά ξανανεβαίνουν οι ροές των λαθρομεταναστών: 1.000 αποβιβάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Β. Αιγαίου


Ανησυχητικά ξανανεβαίνουν οι ροές των λαθρομεταναστών: 1.000 αποβιβάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα νησιά του Β. ΑιγαίουΜπορεί ο Τσίπρας να έσπευσε να κάνει συναινετικές δηλώσεις στην συνάντησή του με τον Ερντογάν και παρά τις προκλήσεις του τούρκου «σουλτάνου», όμως οι τούρκοι αντιδρούν στις «επιθέσεις φιλίας» των ραγιάδων με ακόμα περισσότερη προκλητικότητα και πίεση.

Έτσι, είδαμε ότι τις τελευταίες ημέρες, οι ροές των λαθρομεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου αυξάνονται ανησυχητικά, προσεγγίζοντας αριθμούς που εδώ και καιρό φάνταζαν παρελθόν.

Έτσι είδαμε ότι οι εισροές λαθρομεταναστών στο πρώτο μισό του μηνός έφτασε τα 909 άτομα, όταν για ολόκληρο τον Απρίλιο είχαμε δεχτεί 1028 άτομα.

Συγκεκριμένα, στη Λέσβο, το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου έφτασαν 359 άτομα (281 όλο τον Απρίλιο), στη Χίο 467 (505 τον Απρίλιο) και στη Σάμο 83 (243 τον Απρίλιο). Οι αφίξεις αυτές ανέβασαν τον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε 8.830 από 8.546 στα τέλη του Απριλίου.

Επιπλέον, δεν μπορεί να γίνεται πια λόγος περί «προσφύγων», αφού το σύνολο των λαθρομεταναστών προέρχεται από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι όπως δείχνουν τα στοιχεία ταξιδεύουν αρχικά στην τουρκία ως «τουρίστες» και ακολούθως περνούν στην Ελλάδα με τα γνωστά δουλεμπορικά σκάφη.